top of page

Tips tegen verveling thuis, speciaal voor reizigers

Bijgewerkt op: 16 nov. 2020


Reizen met de trein door Spanje

Zin om te reizen, maar door de corona-maatregelen aan huis gekluisterd? Het is soms lastig, daarom hebben wij tips om je verlangen naar reizen om te zetten in iets fijns. Je kunt je bijvoorbeeld uitgebreid voorbereiden en inspiratie opdoen voor je volgende vakantie en terugblikken op geweldige ervaringen.


Good times

Installeer je op de bank met wat lekkers en begin herinneren op te halen met vakantiefoto’s op schoot. Even waan je je weer in Thailand, Slovenië of Costa Rica. Zet daarbij de playlist op die tijdens je trip op repeat stond voor een ultieme reisherinnering. Nu je toch in de mappen met vakantiefoto’s zit te bladeren, krijg je misschien wel zin om een mooi fotoboek samen te stellen. Over een paar dagen kun je dan nog eens zwijmelen. Sla ook je reisdagboek nog eens open - als je die bijhield - en zie elke dag weer voor je.

Reizen met de trein door Slovenië

Naast foto’s, kunnen ook boeken, films, docu’s en series die zich elders ter wereld afspelen je helpen je in een andere wereld te begeven. Voordat je vertrekt is het wel interessant en handig om wat te weten over de cultuur, politiek en geschiedenis van een land. Om de avond compleet te maken, kun je een gerecht uit hetzelfde land klaarmaken (of bestellen).


Isolatie en reizen combineren?

Wie isolatie en reizen in een zin zet, denkt al snel aan Floortje Dessings inspirerende tv-programma Floortje naar het einde van de wereld. Floortje legt als geen ander de rust, maar ook de struggles van een geïsoleerd leven bloot. De plekken die ze bezoekt zijn een lust voor het oog. Lekker dromen dus! Als je er geen genoeg van kunt krijgen, bekijk dan ook Wild, Into the wild, Planet earth en Night on earth (nog eens). Vliegensvlug heeft Floortje Dessing een serie over zelfredzaamheid ontwikkeld. Floortje blijft hier is in Nederland opgenomen.Van dromen naar plannen

Als je het goede voornemen hebt om duurzamer te reizen, is dit een mooi moment om van je voornemen een plan te maken. Bedenk waar je na deze vreemde tijd graag heen zou gaan en bedenk verschillende manieren om dit aan te pakken, te beginnen bij duurzaam vervoer. Denk niet te snel dat iets onmogelijk is. Misschien ben je wat langer onderweg of is er iets meer voorbereiding nodig om je plan uit te voeren. Kijk ook even hierboven bij Bestemmingen, want misschien hebben wij al een artikel aan je droomplek gewijd. We hebben in ieder geval een aantal mooie interrailroutes voor je op een rij gezet.Als je weet hoe je naar je bestemming reist, kun je bekijken of er ter plekke duurzame accommodaties zijn. Je herkent ze onder andere aan het Green key-keurmerk. Of misschien overweeg je te kamperen? Doordat je dan veel zelf in de hand hebt, kun je het gemakkelijk duurzaam aanpakken, met een duurzame camper bijvoorbeeld. Wildkamperen geeft je de meeste autonomie, dat kan onder andere in Zweden en Schotland. We raden aan om je accommodatie nu nog niet te boeken, gezien de onzekerheid van de duur van de maatregelen die wereldwijd genomen worden in verband met de corona-crisis.


Rundum Hause

En voor nu, kun je een wandel- of fietsroute in je eigen dorp of stad uitstippelen. Kies wegen waar je nog nooit bent geweest en ontdek de schoonheid van je eigen buurt. Op Route you vind je eindeloze inspiratie. In dit artikel vind je tips voor trips met een elektrische fiets. Zelf een route uittekenen met Google maps is een leuk alternatief. Als je een tuintje hebt, kun je bij warmer weer je vakantiegevoel vergroten door in een tentje of camper te slapen en je op een vrije dag in een hangmat onder de zon te installeren. Wanneer de regering het toelaat, kun je in Nederland op verkenning of op een duurzame citytrip in Gent.Keep in touch

Op reis heb je misschien wel wat leuke mensen ontmoet. Het kan iemand enorm goed doen om te laten weten dat je aan ze denkt en te vragen hoe het met hen en hun familie gaat. Een mooi kaartje sturen wordt vast gewaardeerd, net als herinneringen ophalen via Skype of Zoom.


WWOOFen in eigen huis

Als je tijd en energie over hebt, dan is deze periode het aangewezen moment om te WWOOFen in je eigen huis. Veel zaken die je al WWOOFend hebt geleerd of wilt leren, kun je thuis ook toepassen. Het is leerzaam en je huis of leefstijl wordt er duurzamer van. Begin bijvoorbeeld een biologisch moestuintje, bekijk je opties voor zonnepanelen en isolatie, plak reflectiefolie achter je verwarmingen, bouw een bijenhotel, leg een geveltuin aan, ga houthakken, maak zelf schoonmaakmiddel of verzorgingsproducten met natuurlijke ingrediënten, bouw een busje om tot camper, voorzie je plat dak van een tuin met bloemen voor bijen, brouw zelf wijn, kombucha of bier, vlecht een mand, restaureer spullen die stuk zijn of bak een brood. Misschien helpt een van deze activiteiten je ook om meer te genieten van thuis zijn.Eerlijk sparen en verzekeren

Als sparen lukt in deze periode, bedenk dan dat je je spaarrekening kunt verduurzamen. De Eerlijke bankwijzer helpt Nederlanders bewuster te bankieren en Belgen kunnen terecht bij Bankwijzer.be. Niet alleen banken, maar ook verzekeringsmaatschappijen investeren je geld in allerlei ethische en onethische bedrijven en projecten. Met de Verzekeringswijzer kun je onder andere bekijken welke verzekeringsgroepen het meest duurzaam en ethisch investeren en bepalen welke zorg- en reisverzekering het best aansluit bij je idealen. Bioloog en aardwetenschapper Linda licht toe hoe het zit met verzekeringsgroepen en hoe je kunt oordelen over hun investeringen.


Que?

Als je een ontembare leerdrang hebt tijdens de quarantaine, leer dan alvast de taal van het land waar je dolgraag naartoe zou gaan. Als je reisplannen nog niet zo concreet zijn, kun je bijvoorbeeld voor Spaans of Frans gaan. Dat komt op veel plekken van pas. De app Duolingo is handig, speels en gratis.Oost, west, thuis best

Vroeg of laat verlang je op reis naar iets van thuis. Misschien waren het je vrienden en familie, je eigen bed, stroopwafels, je huisdier of hele middagen koken. De eerste ligt wat moeilijk momenteel, maar van de andere zaken kun je nu uitgebreid genieten. Koester waar je zo naar verlangt als je weg bent van huis.


We zijn benieuwd naar jouw ideeën en tips om reishonger in deze tijd te stillen. Stuur ze hieronder in een bericht. Stay safe!

Comments


bottom of page