top of page

Wat zijn duurzame reistrends?

Bijgewerkt op: 6 nov. 2020

We hebben de grootste trends op het gebied van reizen eens goed onder de loep genomen. Dat resulteerde in een handige leidraad voor je groene voornemens. Wees gewaarschuwd: het is een vat vol tegenstrijdigheden.


De reistrends van 2019

Digital detox

We willen minder schermen en meldingen, weg van de in pretparken veranderde steden en 4G en wifi uitzetten. Je kunt je digital detox-vakantie zo milieuvriendelijk of vervuilend maken als je zelf wilt. Wegblijven van bestemmingen die toeristen moe zijn, is sowieso een goed idee. Er zijn al hotels en resorts die inspelen op de behoefte van reizigers om disconnected te zijn. Ze organiseren happy hours waarin de wifi-verbinding het laat afweten. Soms gaat dit samen met een programma vol wellness met focus op gezondheid. Heerlijk, maar sportscholen en wellnesscentra zijn wel zeer milieubelastend. Bovendien krijgen werknemers van resorts niet overal een fatsoenlijk loon. Dus wees kritisch en overweeg een rustgevende wandel- of fietsvakantie. Op yoga- en retreat-reizen laat je je smart phone ook links liggen.


Digital detoxen

Genieten van de rust en aandacht hebben voor je omgeving is een heel goed idee om zoveel mogelijk te ontspannen. Je hoeft natuurlijk niet naar een overdreven, vervuilend resort om je telefoon uit te zetten. Ga een boek lezen aan zee, hiken in de Eiffel, mountainbiken in de Pyreneeën, kanoën in Polen of zonnen in Kroatië; maakt niet uit, als je die telefoon maar uitzet en iets doet wat je heerlijk vindt.


Duurzaam reizen

Uit een onderzoek van Booking.com blijkt dat 57% van de Nederlandse reizigers meent dat nu actie ondernemen en duurzame reis-keuzes maken belangrijk is om de planeet te redden. Super! Ruim eenderde van de Nederlandse reizigers is van plan om daadwerkelijk meer duurzame vakantie-keuzes te maken dan vorig jaar. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de grote voetafdruk die samengaat met reizen. Goed nieuws, maar het is wel jammer dat de wil om duurzaam te reizen niet strookt met de meeste andere reistrends. Waar de een stopt met vliegen, stapt de ander op het vliegtuig voor vijf dagen Bali.


Duurzaam reizen moedigen wij natuurlijk enorm aan. De trein wordt steeds vaker in overweging genomen als vervanger van het vliegtuig, maar blijft voor het gros aan de dure kant. Daarnaast worden certificaten belangrijker. Reizigers proberen op de bestemming meer met het openbaar vervoer te gaan en sommigen doen mee aan een beach clean up. Interesse in authentieke en nieuwe avonturen zit dan ook in de lift, dat gaat goed samen met duurzame keuzes. We zien ook steeds meer initiatieven rond duurzaam reizen ontstaan en reisorganisaties zetten stapjes om te verduurzamen.


Bovendien laat 48% van de reizigers maatschappelijke problemen van de potentiële bestemming meewegen in de keuze voor een bestemming. Ook met politieke en milieugerelateerde problemen wordt rekening gehouden.


Duurzaam reizen is een trend

Workation

Met je laptop op vakantie gaan is niet bepaald bevorderend voor om te ontspannen, maar andersom klinkt wel interessant: leven als een digital nomad. Wij zijn ervan overtuigd dat als je naar een verre bestemming gaat, het goed is om zolang mogelijk te gaan. Tien uur vliegen om gehaast vier dagen een stad te verkennen en dan weer tien uur terug in het vliegtuig? Mij niet gezien. Als je een langere tijd ergens blijft, of het nu voor werk of studie is of een grote wens, je leert een plek veel beter kennen. Ook is er veel meer tijd om ervan te genieten en je zult lang steeds iets nieuws ontdekken. Als je ergens lang blijft, zul je het er waarschijnlijk ook eerder voor over hebben om een lange treinreis te maken om die plek te

bereiken in plaats van een snelle vervuilende vlucht.


Met workation bedoelen we overigens geen voluntourism: op reis vertrekken om vrijwilligerswerk te doen, een trend waarvan wij hopen dat ie op z’n retour is. Charlotte Simons legt uit waarom dit problematisch is en brengt binnenkort een boek uit over de misstanden die zij heeft gezien. Ook deze aflevering van Rambam geeft inizicht in de manier waarop bedrijven profiteren van andermans leed door vrijwilligerswerk in het buitenland aan te bieden als een product.


Detourism

Onder andere Venetië, Barcelona, Amsterdam, Dubrovnik, Rome, Florence, Bali, Parijs, Mallorca, Kioto en Reykjavik worden overspoeld door toeristen. Inwoners van de steden zijn het beu. De plaatsen bedienen vooral de behoeften van toeristen, wat problematisch kan zijn voor de bewoners van de stad. Zij zien leuke winkeltjes en gezellige restaurants verdwijnen en krijgen er souvenirwinkels en hostels voor terug. Ook gaan de huizenprijzen door het dak, een ontwikkeling die voor een groot deel te wijten is aan de populariteit van Air BnB. De steden worden meer decor dan stad. Dit alles heeft vroeg of laat negatieve impact op het welzijn van de bewoners. Er zijn zelfs al Thaise eilanden die niet meer toegankelijk zijn voor reizigers omdat de natuur het begeeft onder al het bezoek.


Detourism is een trend

Het tegengestelde van overtoerisme, zoals de bezwijking onder massatoerisme heet, is detourism. Venetië past dit principe toe door het programma Travel Venice like a local aan te bieden en verspreidt het toerisme daarmee gelijkmatiger en meer gecontroleerd over de stad. Amsterdam stimuleert op haar beurt toeristen om eens buiten de ring te kijken, en een bezoekje aan Friesland te brengen bijvoorbeeld. Daarbij heeft CNN Groningen uitgeroepen tot beste alternatief voor Amsterdam. Detourism is uiteraard een goede zaak om inwoners van de druk bezochte steden en alle faciliteiten te ontlasten.


Leerzame reizen

Steeds meer nieuwsgierige reizigers wagen zich eraan een taal te leren of een skill te ontwikkelen op reis. Een kookcursus, sieraden smeden of leren duiken zijn daar voorbeelden van, maar veel reiswebsites scharen vrijwilligerswerk ook onder deze noemer terwijl dat vaak meer slecht dan goed doet.

Ruimtetoerisme

Er wordt steeds vaker gefantaseerd over ruimtetoerisme. Gezien de gigantische broeikasgas-uitstoot en het grote energieverbruik van dit soort reizen, hopen we dat dit voorlopig niet mogelijk is. Het zou desastreuze gevolgen hebben voor het milieu.



Meer en kortere vakanties

Steeds meer mensen gaan vaker en korter op vakantie. Met goedkope vliegreizen en een flink aanbod aan kant-en-klare vakanties is dit binnen een paar klikken geregeld. Deze trend staat gelijk aan een toename in korte vluchten. Daar kun je gemakkelijk een alternatief voor vinden. Met de bus of trein kom je een heel eind in Europa. Dus als je met de trein op wintersport, liftend naar Parijs, met de trein op stedentrip, met de bus naar Schotland of op de fiets naar Antwerpen gaat, kun je best een (extra) weekend weg. Als je dan ook kiest voor ecologisch verantwoorde accommodatie, zit je helemaal goed.


Luxe op het water

Drijvende villa’s en cruisevakanties winnen populariteit. Lekker luxe en zo, maar ook bijzonder vervuilend. Als je graag op het water bent, boek dan een duurzame accommodatie aan het water of ga lekker zeilen, kajakken of kanoën.

bottom of page